Palm Springs: de grap van herhaling

Still Palm Springs

Zowel Nyles (Andy Samberg) als Sarah (Cristin Milioti) hebben het niet gigantisch naar hun zin op een bruiloft. Nyles is met zijn vriendin mee en Sarah is de zus van de bruid. Nyles is echter op onverklaarbare wijze in een time loop beland en kan de dag al dromen. Hij heeft het opgegeven om te ontsnappen en probeert de tijd zo aangenaam mogelijk door te komen. Als hij per ongeluk ervoor zorgt dat Sarah in dezelfde situatie terecht komt komen de twee nader tot elkaar, maar tegelijkertijd staan ze allebei heel verschillend in de situatie en gaat zij naarstig op zoek naar de oplossing.

Palm Springs voegt zich bij Groundhog Day in het time loop-genre, maar weet zich prima staande te houden. Hoewel er onvermijdelijk vergelijkbare plotelementen inzitten, zoals het desperaat zoeken naar een uitweg en de vraag of het een soort karma is die ertoe aanzet om je leven te beteren, gaat Palm Springs verder waar Groundhog Day eindigt. Zo zorgen de verschillende kennisniveaus die de personages van deze ‘nieuwe’ wereld hebben ervoor dat ze verschillend naar de situatie kijken. Dat levert interessante frictie op. Het zit hem echter niet alleen in het feit dat Nyles al langer in zijn situatie zit, ze hebben simpelweg ook andere karakters en achtergronden.

Omdat Palm Springs het erg van de personages en hun motivatie, maar ook hun klik onderling moet hebben, is het fijn dat de acteurs overtuigen. Andy Samberg heeft de laidback persoonlijkheid en Cristin Milioti is juist aanstekelijk in haar doorzettingsvermogen. Niet alleen het acteerwerk is goed, ook wordt na verloop van tijd duidelijk dat het geen eendimensionale karakters zijn. Sarah mag op het eerste gezicht meer met karma hebben, later blijkt dat Nyles wel degelijk om mensen geeft. De twee hebben slechts oog voor verschillende vormen van wat het goede doen is.

Daarmee zorgt de film ervoor dat de kijker niet gemakkelijk de antwoorden over de betekenis van het bestaan vindt. En de film hamert gelukkig ook niet op morele wijsheden. Heeft het leven betekenis en hebben jouw eigen daden betekenis? Afhankelijk van je kijk op de film kan je heel veel kanten op met de antwoorden op die vragen. De film lijkt in ieder geval gemaakt met de gedachte dat alles ergens toe leidt, want hij steekt goed in elkaar. Zo krijgen op het eerste gezicht onbenullige shots van een geit later ineens betekenis. Gelukkig kijkt de film daarnaast heerlijk weg vanwege de humor. Die is evenwichtig verdeeld en zit hem in het acteerwerk, de dialogen en de montage. Fijn dus dat Palm Springs eindelijk in Nederland te zien is op Amazon Prime.

Palm Springs, 2020
Regie: Max Barbakow
Script: Andy Siara
Cast: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons e.a.
Cinematografie: Quen Tran
Montage: Andrew Dickler, Matt Friedman
Componist: Matthew Compton
Duur: 90 minuten
Rating: 8/10

Een overzicht van al mijn artikelen over films vind je hier.

Aanbevolen artikelen