Favoriete dansscènes in films

Still Happy together

Soms zou je het liefst opstaan om je bij de personages te voegen als ze uit hun dak gaan in geweldige dansscènes. Bij andere dansscènes zit je juist op het puntje van je stoel en vastgekluisterd aan het scherm omdat de spanning tussen de personages om te snijden is. Hoe het ook zij, dansscènes vormen meer dan eens een hoogtepunt in een film, daarom heb ik tien van mijn favorieten (in alfabetische volgorde) op een rijtje gezet.

Été 85 (2020)
François Ozon

Gebaseerd op Aidan Chambers’ Dance on My Grave (1982) maakte François Ozon Été 85. Het was mijn zomerfilm van afgelopen jaar. Zoals de titel van het boek zegt wordt er in de film op een graf gedanst en Félix Lefebvres overtuigende uitvoering ervan gaf me een enorm gevoel van catharsis. Sindsdien is Rod Stewarts ‘Sailing’ ook op mijn favorieten lijst van Spotify te vinden.

The Favourite (2018)
Yorgos Lanthimos

The Favourite is een prachtig absurdistisch kostuumdrama met geweldige acteerprestaties. Er worden constant politieke spelletjes gespeeld. De dans in de film is een hilarische variatie op de dansen die je meestal ziet in kostuumdrama’s en het kan dan ook niet anders dan dat hij blijft hangen.

Fin de siglo (2019)
Lucio Castro

Ik keek deze film toen we in de eerste lockdown zaten en omdat hij aanvoelt als een tripje naar Barcelona en daarnaast op een intieme wijze een relatie neerzet, was het de perfecte film om even de werkelijkheid te vergeten. Een van mijn favoriete scènes is er een als de personages spontaan beginnen te dansen, het voelt erg ongedwongen en in combinatie met ‘Space Age Lovesong’ van A Flock of Seagulls kreeg ik direct zin om ook te dansen.

Foxtrot (2017)
Samuel Maoz

Zoals de titel van de film al zegt, vormt de foxtrot een belangrijk motief. Net als bij de foxtrot, waarbij je telkens weer op dezelfde plek uitkomt als waar je begon, zitten de personages vast in bepaalde fases in hun leven. Als jonge soldaten zich vervelen aan een grens waar weinig gebeurt, is een dans van een van hen dan ineens een levendig moment. Die scène bleef me niet voor niets bij, al geldt dat sowieso voor veel scènes in de film.

Happy Together (1997)
Wong Kar-wai

Hoewel Happy Together me niet zo meesleept als veel van de andere films van Wong Kar-wai, zijn de tangoscènes tussen de twee hoofdpersonages wel on point. Het zijn momenten van rust tussen de personages, die verder een nogal onstuimige en ongezonde relatie hebben. Overigens is dit niet de enige keer dat Leslie Cheung de spotlight steelt met zijn danskwaliteiten, ook in Wong Kar-wais Days of Being Wild is zijn korte dansscène een van de hoogtepunten.

The Hole (1998)
Tsai Ming-liang

The Hole is niet een van mijn favoriete films van Tsai Ming-liang, maar een van de muzikale intermezzo’s behoorde wel direct tot mijn favoriete dansscènes. Het tempo van de film ligt laag, Tsai staat bekend als slow cinema-maker, maar de intermezzo’s staan daar lijnrecht tegenover. Ze vertellen op een heel andere manier iets over de personages en de wereld waarin ze leven. In de onderstaande scène zien we de chemie tussen de twee hoofdpersonages als ze in kostuums ineens een dansroutine uitvoeren.

Love actually (2003)
Richard Curtis

Ik ben geen grote fan van Love Actually, maar wel van Hugh Grant. De scène van Grant is overduidelijk het hoogtepunt van de film en wellicht van zijn carrière. Hoe het ook zij, het verdient zijn iconische status wat mij betreft zeker en soms heb je zo’n dansscène even nodig om je dag op te vrolijken.

Reservoir Dogs (1992)
Quentin Tarantino

Tarantino is niet alleen de meester van geweldige soundtracks, de onderstaande dansscène uit Reservoir Dogs is ook geniaal. Het is zowel hilarisch als schrijnend, aangezien de andere twee personages in de scène er bloederig bijzitten. Het casual uitgevoerde dansje geeft het personage van Michael Madsen iets nog psychopathischer. (Uiteraard is de dansscène van Uma Thurman en John Travolta uit Pulp Fiction (1994) ook de moeite waard.)

Soldaat van Oranje (1977)
Paul Verhoeven

Tango’s werken als hulpmiddel om de spanningen tussen personages neer te zetten, maar ook om goed, kwaad en het grijze gebied daartussen te benadrukken. Bernardo Bertolucci onderzocht deze spanning in de context van het fascisme in Italië in Il Conformista (1970) en Paul Verhoeven leende het idee voor zijn Nederlandse oorlogsfilm Soldaat van Oranje met Rutger Hauer en Derek de Lint. Bij Soldaat van Oranje staan de verhoudingen nog duidelijker op scherp vanwege de onverwachte ontmoeting en die vind ik als losse scène dan ook net ietsje sterker dan die van Bertolucci.

Top Hat (1935)
Mark Sandrich

Ik sluit af met een klassieker tussen de dansscènes, namelijk eentje tussen Ginger Rogers en Fred Astaire in de musical Top Hat. Een fijne scène met een aanstekelijke chemie tussen de hoofdrolspelers. Perfect geschikt voor een druilerig dagje op de bank.

Aanbevolen artikelen